Po poletnem dogodku pospeševalnega programa ARISE Venture Program – s tem želi evropska organizacija EIT Digital podpreti inovacije in mlade podjetnike z območja Balkana –, v katerem je slovenski projektni partner ABC pospeševalnik v Ljubljani gostil sedem najobetavnejših start-upov z zahodnega Balkana, je v torek, 25. septembra,v IBM-ovem ljubljanskem centru inovacij v soorganizaciji z EIT Digital potekal še ‘Meet&Match’ dogodek, ki so se ga udeležili slovenski start-upi in predstavniki že uveljavljenih družb. Med drugim so prisluhnili tudi predavanju nekdanjega vodilnega pri podjetjih Apple, Nest in Google ter današnjega investitorja v inovacije in start-upe Andyja Baynesa, ki je spregovoril tudi o prihodnosti tehnologije blockchaina in o prehodu finančnih transakcij na mobilne platforme. Baynes med drugim pričakuje tudi širšo uvedbo avtonomnih vozil v zraku in ne na cestah, prva masovna uporaba robotike v kombinaciji z umetno inteligenco pa naj bi se zgodila v vesolju.

 

Po uvodnem pozdravu Thomasa Köstersa, ki pri EIT Digital bdi nad mednarodnim sodelovanjem v programu ‘International Outreach’ – v regiji jugovzhodne Evrope vidijo močan potencial in so tako že investirali v sedem podjetij –, je o pomenu inovacij udeležencem povedal tudi Andy Baynes, ki med drugim tudi eden od mentorjev ABC pospeševalnika.

Podjetja morajo razmišljati o prihodnosti svojih strank

»Podjetjem ni vedno lahko prepoznati in razviti uporabnih inovacij, ki razrešujejo neko težavo, stranke pa niso vedno sposobne prepoznati ali napovedati, katera je tista težava, ki bi jo želele imeti razrešeno. Uspešni inovatorji so tisti, ki znajo svoje inovacije usmeriti tja, kamor bodo stranke šle v bodoče – in ne tja, kjer so danes,« je poudaril Baynes in povedano podkrepil s prikazom Nestovega termostata, ki ve, kdaj uporabnika ni doma in zna samodejno izključiti ogrevanje. Uporabniki tovrstnega termostata lahko temperaturo prostorov prilagodijo tudi na daljavo, s pomočjo mobilne aplikacije. Nestovi učeči se termostati so od leta 2011 pomagali prihraniti že več kot 12 TWh energije.

In kot je Baynes povedal v intervjuju za Energetiko.NET že januarja 2017: »Začenja se revolucija na področju povezanih naprav in energija je skupni operacijski sistem, ki povezuje vse te naprave, v številnih primerih te šele z njeno pomočjo postanejo koristne. V sektorju gospodinjstev bodo uspešni tisti poslovni modeli, ki bodo razumeli, v katero smer se potrošnik nagiba, tista podjetja, ki jim je še kako mar za uporabniško izkušnjo in so sposobna ponuditi inovacije na vseh ravneh: pri platformi, strojni opremi in programski opremi. Za današnja zagonska podjetja je pomembna preživetvena lastnost tudi znanje o tem, kako čim hitreje iziti iz neuspeha.«

Močne inovacije imajo navadno skromne začetke, se pa hitro razvijajo – sploh, če gre za zares vroče inovacije, je na septembrskem dogodku ‘Meet&Match’ dejal Baynes in citiral uspešnega industrijskega dizajnerja Jonyja Ivea, ki pravi, da so kreativne ideje na začetku zelo ranljive in jih je zatorej mogoče hitro zatreti. Prav zato bi jih bilo po Baynesovem treba karseda zaščititi in negovati, navsezadnje gre lahko – kot je prikazal – za inovacije, kot je denimo Applova trgovina aplikacij (App Store), iPad ali iPhone.

 

           

Foto: Siniša Kanižaj, ABC pospeševalnik


O bankah preteklosti in finančnih transakcijah prihodnosti

 Ker pa se vsak napredek, inovacija ali dosežek rodi iz nekega prizadevanja, Andy Baynes svetuje, »naj ljudje počnejo stvari, ki so težke, saj so običajno tudi najbolj vredne truda. Ne pozabite pa si zadati cilja oziroma zastaviti poslanstva, saj sicer težko kmalu postane nemogoče. Težko delo pa ni nujno težko, če gre za nekaj, v kar verjamete.«

Na septembrskem dogodku ‘Meet&Match’ pa je Baynes zbranim še položil na srce:

  • Strankam pridite naproti tam, kamor so namenjene, ne tam, kjer so.
  • Naj bo preprosto – skrbno načrtujte uporabniško izkušnjo.
  • Naj bo otipljivo in izpolnjujoče.
  • Ponovite uspehe, ali pa zagotovite hiter neuspeh in nato izvedite zasuk.

Osnovni dizajnerski principi pa naj bodo:

  • Ne vprašajte se, kaj produkt dela, temveč kaj bo razrešil.
  • Namesto da si prizadevate za minimalno sprejemljiv produkt (MVP), si prizadevajte za minimalno fantastičen produkt.
  • Počnite stvari, ki so težke. Če ni težko, verjetno ni vredno vašega truda.
  • Zastavite si poslanstvo. Brez poslanstva se težko spremeni v nemogoče.

Za sklep pa je Andy Baynes ‘pokukal’ še v bližnjo prihodnost in napovedal, da bo v naslednjih petih letih 80 odstotkov navadnih bank, v katere danes mimoidoči lahko kadarkoli vstopijo, zaprtih, saj bo večina finančnih transakcij pristala na mobilnih platformah, podprla pa jih bo nova generacija bank, ki bodo lahko vključevale tudi telekomunikacijo, energetska podjetja in start-upe na področju finančnih tehnologij. Baynes meni, da so to plodna tla za tehnologijo veriženja blokov (blockchain), ki bi lahko po njegovem mnenju v naslednjih petih letih podpirala že 20 odstotkov vseh finančnih transakcij.

Baynes pričakuje še, da se bo širša uvedba avtonomnih vozil v naslednjih petnajstih letih zgodila v zraku in ne na cestah, prva masovna uporaba robotike v kombinaciji z umetno inteligenco pa se bo zgodila v vesolju.