Chipolo velja za enega izmed najbolj prepoznavnih slovenskih zagonskih podjetij. Uspeli so zaradi ideje, ki se zdi na prvi pogled precej preprosta – ustvarili so namreč produkt, ki za svojega uporabnika išče stvari.

Po besedah direktorja podjetja Primoža Zelenška je bila ideja za produkt razvita za prijatelja, ki je vedno izgubljal ključe. Kot pravi inovator je Zelenšek zbral ekipo in skupaj so zasnovali produkt, ki pomaga iskati vse izgubljene stvari. Čeprav so spočetka mislili, da bo razvoj produkta sam po sebi zelo enostaven, se je kmalu izkazalo, da temu ravno ni tako.

Primož Zelenšek je bil gost na enajstem INNOtalku v pospeševalniku ABC. Po njegovih besedah so najprej izpopolnili produkt, kar je trajalo osem mesecev, šele nato pa so uvideli njegovo vsesplošno uporabnost.

Najprej so svoj produkt vstavili v plišastega medvedka, ki je oddajal zvočni signal, ko je bil izgubljen. Vendar so kmalu prišli do spoznanja, da bi produkt v takšni obliki izjemno omejil velikost njihovega ciljnega trga. S tem v mislih so konceptualizirali produkt kot preprost krogec pisanih barv. Čeprav niso naredili omembe vrednih raziskav, ki bi jim pokazale, kako doseči čim večji tržni delež, se jim je dobro izšlo.

Foto: Siniša Kanižaj

Podjetje Chipolo je dober prikaz, kaj se lahko doseže z eno samo dobro idejo, kljub manku začetne investicije. Na vprašanje, koliko denarja so porabili za razvoj produkta, je Zelenšek odgovoril, da jim je vzelo veliko več časa kot denarja. Nekaj prihranjenih osebnih sredstev so vložili v nakup opreme, eden izmed članov njihove ekipe pa je dobil manjši kredit, da so lahko kupili osnovne materiale. Vse to pa je zasenčila izjemno uspešna kampanja na Kickstarterju, kjer so zbrali 300.000 evrov, čeprav so upali na zgolj 15.000 evrov. Ta uspeh jim je dal nov zagon in možnost, da še izpopolnijo svoj produkt.

Na INNOtalku je Zelenšek dal tudi nasvet mladim podjetnikov, in sicer da lahko posameznik na račun svoje neizkušenosti izgubi ogromno denarja. Kot je rekel: »Naša neizkušenost je bila očitna. Ideja je bila dovršena in trg je bil nanjo pripravljen. Če bi vedeli točno, kaj narediti in kdaj narediti, bi zaslužili na desetine milijonov

Po Zelenškovih besedah so na trg preprosto vstopili prezgodaj. Njihov glavni konkurent je svoj izdelek na trg poslal šele eno leto po njihovem vstopu. Če bi lahko karkoli spremenili, bi počakali, izpopolnili svoj produkt in omejili številko njegovih funkcionalnosti. Na ta način bi naredili Chipolo bolj preprost, kar bi tudi izboljšalo uporabniško izkušnjo. Tako bi na trg vstopili bolj osredotočeni in odločneje, kot so.

Foto: Siniša Kanižaj

V naslednjem letu nameravajo predstaviti nov izdelek – Chipolo Go. Z nadgrajeno verzijo osnovnega produkta si želijo boljšo povezavo z Wi-Fi omrežjem ter tehnologijama LTE in Bluetooth. Najtežji del izboljšav pa je bila baterija. Vsak Chipolo naj bi imel baterijo z življenjsko dobo šestih mesecev in s kombinacijo različnih tehnologij je to veliko težje doseči.

Njihov produkt bo v naslednjem letu že četrtič predstavljen na konferenci The International Consumer Electronics Show v Las Vegasu.

Na vprašanje, kako uspeti, pa Zelenšek odgovarja, da je uspeh posledica več dejavnikov. Eden izmed najpomembnejših je ta, da ne zanemarjamo pristnih medosebnih vezi. Chipolo ima veliko konkurentov, vendar so oni eni izmed tistih, ki prisluhnejo svojim strankam, razumejo njihove težave in jih tudi rešujejo. Na ta način so se uspeli ohraniti na trgu, saj so ušesa tehnoloških velikanov praviloma gluha za pobude manjšega števila uporabnikov.

Zelenšek prav tako poudarja, da je lahko konferenca preko Skypa s partnerji super, vendar je občasno treba iti skupaj tudi na pijačo da se naredijo načrti za prihodnost.

Prav tako pa je pomembno, da na trg vstopimo odločno in z dobršno mero poguma.