Innotalks: Kako blockchain spreminja tudi tradicionalne panoge, kot je energetika

Ko neka skupina ljudi, ki že nekaj časa deluje v določeni panogi, to panogo tako dobro spozna, da vidi tudi priložnosti za nove rešitve, nato pa pride na plano tudi nova tehnologija, kot je tehnologija veriženja blokov (blockchain), ter možnost alternativnega pridobivanja sredstev, denimo s pomočjo prodaje (kripto)žetonov (‘token sale’), je nova poslovna priložnost rojena. In takrat se zgodijo projekti, kot je SunContract ali »tržnica za električno energijo«, kot je projekt na petem Innotalksu v četrtek, 17. maja, v ABC pospeševalniku v grobem opisal Rok Gornik iz SunContractove ekipe.

Velik del ekipe SunContracta je, kot je uvodoma povedal Rok Gornik, že dolgo v energetiki in posledično so že v preteklosti videli možnosti za različna izboljšanja na področju energetskih rešitev, še sploh pa so zaznali priložnost v sodobnem načinu zbiranja sredstev, to je javna ponudba (kripto)žetonov, obenem pa tudi v sami tehnologiji veriženja blokov (blockchain), vse to združeno pa jim predstavlja zmagovito kombinacijo podpornega okolja oz. skupnosti, ki je tudi podprla projekt SunContract.

Z rezultatom, ki so ga dosegli s svojo ponudbo, so zelo zadovoljni, saj je v t.i. ‘token sale’ sodelovalo približno 2.300 ljudi s celega sveta, zelo pa so presenečeni nad dejstvom, da je skoraj polovica teh podpornikov iz Slovenije, torej je tudi slovensko okolje odprto za nove energetske rešitve, kot jih ponuja SunContract.

Spomnimo, energetska platforma SunContract, ki so jo uradno zagnali sredi aprila na Bledu v okviru konference o konceptu pametnih vasi in na kateri električno energijo sicer aktivno prodajajo že od 1. aprila letos, odpira energetski trg in omogoča trgovanje z električno energijo vsak-z-vsakim (peer-to-peer). Prvi mož platforme Gregor Novak je ob zagonu platforme za Energetiko.NET poudaril: »Spreminjamo energetiko.«

 

           

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

Skepso odpravljajo s povezovanjem in odprtostjo

»Vsakič, ko vstopaš na nek tradicionalni trg, je prisotna skepsa, četudi panogo igralci dobro poznamo,« je na petem Innotalksu v ABC pospeševalniku priznal Rok Gornik iz SunContracta. Skepso – tudi do same tehnologije blockchain – pa odpravljajo predvsem s povezovanjem, in to tudi energetskih podjetij, ki so si sicer med seboj konkurenčna, je dejal.

»Podali smo se na pot grajenja skupnosti in se niti nismo toliko osredotočali le na klasični marketing,« je delil izkušnje prvega tovrstnega projekta v energetiki. Omeniti velja, da prvi SunContractovi podporniki že prejemajo elektriko s pomočjo njihove platforme, torej preko blockchaina, so pa, tako Rok Gornik, tudi njihovi močni promotorji.

Kaj so se še naučili? »Če delamo na Etherumu (ETH), moramo imeti pametne pogodbe, ki morajo biti res dobro pripravljene, hkrati pa moramo nosilci takšnih projektov trdno stati za tem, kar delamo, to pa pomeni tudi povsem transparentno delovanje,« je na dano vprašanje odgovoril Gornik in dodal, da je za promocijo tovrstnih projektov ključna tudi podpora t.i. vplivnežev na socialnih omrežjih.

»Če nam skupnost, ki smo jo s projektom zgradili, nekaj sporoča, je to treba upoštevati,« je nadalje delil SunContractove izkušnje Rok Gornik in še dodatno izpostavil pomen odprte in iskrene komunikacije. Lahko pa veliko k zaupanju v tovrstne projekte, tako Gornik, prispevajo tudi klasični mediji, na katerih še vedno sloni velik del javnega zaupanja. Sami so si sicer vselej vzeli dovolj časa za komuniciranje in predstavljanje svojega projekta tudi večjim podpornikom.

Blockchain bo že kmalu del našega vsakdana

»Ljudje – tako tisti, ki delujejo v kriptosvetu, kot vsi ostali – že vedo za tehnologije blockchain ali pa so vsaj slišali zanje, čez čas pa bo blockchain nekaj povsem vsakdanjega in se o njem niti ne bomo pogovarjali na tak način kot danes,« je menil Rok Gornik in dodal, da se ljudje že danes ne sprašujejo o samih tehnologijah, ki stojijo za posameznimi rešitvami, pač pa jih zanimajo predvsem koristi, ki jih imajo sami od teh rešitev.

Gornik pričakuje, da bodo sicer v Sloveniji in po svetu prišli na plano tudi drugi energetski projekti, ki bodo – podobno kot njihov – zastavili svoje temelje na kombinaciji alternativnega zbiranja sredstev in blockchaina. »Energetika ima namreč pomemben cilj prehoda na še večji delež obnovljive energije in na električno mobilnost, eden od načinov, kako to zagotoviti, pa so distribuirani viri in s tem povezane rešitve, kot je projekt SunContract.«

Kot je še povedal Rok Gornik, se bodo tako v SunContractu glede na dosedanje izkušnje do konca leta odločili tudi, v katere evropske trge se bodo usmerjali po usvojitvi slovenskega. Zaenkrat so jim zanimivi vsi trgi v Evropi, morda pa se bodo nekoč usmerili tudi v ameriškega, je še nakazal.

Kdo vse odloči za vključitev v SunContractovo platformo

Na vprašanje o tem, kako nanje gledajo znani energetski igralci, kot sta denimo GEN in HSE, pa je odgovoril, da ti že dobro vedo za projekt, kar je bil na koncu koncev tudi namen SunContracta – zadevni javnosti pokazati, kakšne alternativne rešitve za doseganje – tudi energetskih – ciljev dandanes obstajajo. Z elektrodistribucijskimi podjetji pa tudi dobro sodelujejo, je povedal Gornik.

»Delamo platformo, ki bo čim lažja za uporabo, kar pomeni, da se bo stalno spreminjala. Tako bo lahko z energijo trgoval vsak sam, lahko pa bo trgovanje v svojem imenu prepustil nekomu drugemu. »Uporabnik je lahko vešč (trgovanja; op.p.) toliko kot želi biti vešč (trgovanja),« je pojasnil in dodal, da trgovanje poteka po cenah za ‘dan nazaj’ (plačila se ne vršijo na mesečni bazi, kot je navada v tradicionalnem poslovanju, ampak se dogajajo za en dan nazaj; torej danes dobimo elektriko, jutri za to elektriko že plačamo, cena elektrike pa je v naprej dogovorjena po pogodbi, in sicer ali s podjetjem Sonce ali pa direktno s proizvajalcem po P2P načinu trgovanja; op.p.).

So se pa sami usmerili predvsem na male uporabnike in tako tudi stalno prilagajajo odjem in dobavo, da lahko sistem, kot so si ga zastavili, obstoji, sami pa bodo tako lahko o dobrih rezultatih pričali tudi v nadaljevanju SunContractove rasti in širitve.