Gabriela Buzoianu, Eurosender

Gabriela Buzoianu, Eurosender o SEO optimizaciji: Ključne besede so ‘ključne’!

 

SEO optimizacija lahko prinese ogromne zaslužke, a mora biti dobro izpeljana oz. vodena, je na marčevskem Innotalksu v ABC pospeševalniku v Ljubljani poudarila Gabriela Buzoianu, vodja SEO (SEO – Search Engine Optimization) v startupu Eurosender, ki je prav z njo prenesel dano področje z zunanje agencije na notranjo ekipo, so pa odprti tudi za nove sodelavce, in to tako tekstopisce kot ‘SEO specialiste’, »še bolje pa je, če imajo vsestranske veščine na tem mestu«.

 

Seveda nihče ne premore znanja in sposobnosti, da bi rešil vsakršen problem in ravno zato je pomembno, da je ekipa raznolika in se lahko vsak njen član obrne na drugega, če sam nima odgovora na kakšno vprašanje. V Eurosenderju sicer pravkar vzpostavljajo PR oz. SEO ekipo, v kateri pa si želijo tako specialiste kot novince, saj so prvi izkušeni in posledično samozavestnejši, medtem ko so prednosti drugih predvsem v zagnanosti. Pri vseh pa je seveda pomembna veščina dobrega pisanja in – sploh zaradi SEO optimizacije – sposobnosti izbora ključnih besed. Ključno pa je, da so tisti, ki delajo na vsebinskem delu, tesno povezani s tistimi na IT oz. na tehnični strani.«

 

           

 


Lahko imate popolno spletno stran, a če SEO optimizacija ni ustrezna, potem to žal nič ne pomeni, pravi Gabriela Buzoianu. Zato je – vsaj za Eurosender – pomembno, da ljudje, ki se ukvarjajo s spletno stranjo in njeno optimizacijo, zelo dobro poznajo naravo dela in industrijo, v kateri delujejo. Tudi zato je Eurosender SEO optimizacijo prenesel z zunanje agencije na notranjo ekipo, ki pa jo danes ravno zato še krepijo.


 

Zakaj mora biti tekstopisec tudi SEO specialist

 

»SEO deluje zelo dobro, če je kombiniran tudi z drugimi spletnimi povezavami, tako da mora biti dobro prepleten s PR področjem. Na B2B (‘business to business’) segmentu je pomembno, da se zavedamo tudi drugačnega izrazoslovja in uporabljamo drugačne ključne besede, kot pri B2C (‘business to consumer’),« je na marčevskem Innotalksu povedala Gabriella Buzoianu in dodala, da je B2B veliko zahtevnejši.

Kot je še opozorila, moramo biti stalno pozorni tudi na to, da z našo SEO optimizacijo dosegamo ‘pravi promet’: »Lahko so, denimo, vaše potencialne stranke na Poljskem, vi pa dobivate obiskovalce iz ZDA, kar pomeni, da vaša SEO optimizacija ni ustrezna.« Pri tem je pomembna uporaba izrazov prilagojenih ciljanemu trgu, denimo brazilski in portugalski slovar sta si lahko različna, »nam pa predstavlja zelo veliko razliko, če na spletno stran pritegnemo portugalske ali pa brazilske obiskovalce«.

»Vsak trg zahteva svoje ključne besede in Eurosender je imel na začetku za vsak trg svojo domeno, šele kasneje je prešel na enotno domeno Eurosender.com.« Pri Eurosenderju tudi ne prevajajo vedno vseh vsebin v vse jezike ciljanih trgov, ko pa jih, pa zagotovo prilagodijo vsaj ključne besede.

Se pa trenutno pri Eurosenderju posvečajo optimizaciji na mobilnih napravah, saj v zadnjem času večino obiskov pridobijo s tovrstnih naprav. Napovedujejo pa tudi rast ekipe, ki bo vse bolj raznolika tudi po znanju različnih jezikov.

 

Kaj svetuje SEO specialistka Gabriela Buzoianu:

  • Prvič, preverite svojo analitiko in od kod prihajajo vaši obiskovalci.
  • Drugič, preverite svojo konkurenco in kaj ta počne, nato bodite boljši.
  • Tretjič, imejte širšo vizijo: Četudi ste danes morda usmerjeni na določen trg, mislite na to, katere trge boste ciljali jutri.
  • Vzemite si čas za ustrezno literaturo, denimo ‘The Art of SEO’.
  • Ko želite spromovirati svoj produkt ali storitev, osredotočite vsebino na širše področje vašega posla.
  • Ne vlagajte časa v nekaj, za kar menite, da bo po vsej verjetnosti izguba resursov.
  • In ne pozabite: Vsak trg zahteva svoje ključne besede.

Dodaj odgovor